Tento recept s jablečným a banánovým základem a křupavou vrstvou směsi mouky, másla a cukru si nemůžete nechat ujít. Připravte se na krémovou a zároveň křupavou pochoutku!
Ingredience pro 4 osoby
4 jablka (400 g)
2 banány (200 g)
90 g másla
90 g cukru
120 g mouky
2 lžíce skořice
1 špetka soli
Fáze přípravy
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Oloupejte a nakrájejte jablka na malé kousky a totéž udělejte s banány.
3. V míse smíchejte mouku, cukr a skořici.
4. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky a směs zpracovávejte prsty, dokud nezískáte pískovou konzistenci.
5. Do nádoby odolné vůči troubě vložte nakrájená jablka a banány a posypte je směsí mouky, cukru a skořice.
6. Pečte asi 30 minut, dokud není povrch zlatavý a křupavý.
7. Podávejte teplé nebo studené, jak máte rádi!
Původ receptu na jablečno-banánový crumble
Jablečno-banánový crumble je vynikající a velmi oblíbený recept. Odkud však pochází?
Crumble se poprvé objevil v Anglii ve 40. letech 20. století. Šlo o velmi jednoduchý recept, který umožňoval recyklovat zbytky pečiva. Ovoce se smíchalo s vrstvou drobenkového těsta a rozpuštěným máslem. Jablka a banány nebyly v té době příliš oblíbené, a proto se do původního receptu nedostaly.
Recept se pak rozšířil do Spojených států, kde se do něj začalo přidávat ovoce. Tak vznikla nejznámější verze jablečno-banánového crumble. Dnes je tento recept oblíbený po celém světě a stal se klasickým moučníkem.