Home » Lahodná musaka: snadný řecký recept!

Lahodná musaka: snadný řecký recept!

Máte chuť na chutný recept, který se bude líbit všem? Moussaka je řecký recept ze zeleniny, mletého masa a sýra, který se jí teplý a je ideální pro rodinnou večeři.
Postupujte podle následujících kroků a naučte se připravit vlastní musaku!

Ingredience pro 4 osoby

800 g mletého masa
4 lilky
2 cibule
3 stroužky česneku
500 ml rajčatové passaty
100 ml olivového oleje
2 lžíce nasekané petrželky
sůl a pepř podle chuti
200 g strouhaného sýra
3 vejce

Postup přípravy

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Lilek nakrájejte na tenké plátky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Ochuťte je trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Plátky lilku pečte 15 minut, dokud nebudou lehce zhnědlé.

3. Mezitím rozehřejte pánev s trochou olivového oleje a 5 minut na něm smažte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a vařte, dokud není dobře propečené. Podle chuti osolte a opepřete.

Přečtěte si také  Vyzkoušejte si své schopnosti při řešení tohoto matematického hlavolamu do 10 sekund. Zvládnou to jen ti s nejvyšším IQ

4. Přidejte rajčatovou passatu a nasekanou petrželku, promíchejte a na mírném ohni vařte 10 minut.

5. Do nádoby odolné vůči troubě položte vrstvu mletého masa a poté ji pokryjte plátky lilku, na ně položte další vrstvu masa a poté je zakryjte zbývajícími plátky lilku.

6. Rozšlehejte vejce a smíchejte je s nastrouhaným sýrem, pak tuto směs nalijte na plátky lilku a dobře ji rozetřete dřevěnou stěrkou.

7. Pečte v troubě 20 minut, dokud sýr dobře nezhnědne. Podávejte horké.

Původ receptu na musaku

Moussaka je ikonickým receptem řecké kuchyně, ale je oblíbená i v balkánských zemích, jako je Turecko, Bulharsko a Makedonie.

Obvykle se skládá z vrstev mletého masa, lilku a bešamelové omáčky. Obvykle se podává teplá, ale může se podávat i studená.

První zmínka o musace pochází ze starořecké kuchařské knihy Deipnosophistae (neboli Hostina učenců), kterou napsal athénský řecký spisovatel Athenaeus.

Přečtěte si také  Chipsy s rajčaty a mozzarellou, jednoduchý a lehký předkrm, který vás přenese do Itálie!

Popisuje recept zvaný plakountos, což je druh koláče z mletého masa a zeleniny, který je velmi podobný musace.

V průběhu času se recept vyvíjel a byl přizpůsobován různým chutím a kulinářským kulturám. Proto je dnes tak oblíbený i v dalších zemích Blízkého východu a Balkánu.

Moussaka se stala jedním z nejoblíbenějších receptů v řecké kuchyni a dnes je považována za národní jídlo.

 

Nyní jste zaregistrováni!

Přijímání kvízů e-mailem

Zaškrtnutím tohoto políčka souhlasím se zasíláním novinek z arciformazionelivorno.it a přečetl/a jsem si a přijímám zásady ochrany osobních údajů této stránky.

Vaši e-mailovou adresu používáme pouze k zasílání našich newsletterů, informací o aktivitách arciformazionelivorno a nabídek našich partnerů. Vždy můžete použít odkaz pro odhlášení z odběru, který je součástí newsletteru.

Související příspěvek

Anna Reindlová
Jmenuji se Anna a jsem redaktorkou webu Finefish.cz. Rád píšu a sdílím informace, které mohou lidem pomoci zlepšit jejich život tím, že je pobaví. Ráda bych psala o různých tématech, jako je móda, cestování, kultura, technologie atd. Vždy rád přijímám nové výzvy a rád se učím novým věcem.