Není nad lehký meruňkový koláč, který uspokojí vaše chuťové pohárky! Díky své jemné struktuře a sladké chuti je tento dezert ideální k svačině pro malé i velké. Podle níže uvedených pokynů si snadno připravíte lehký meruňkový dort.
Ingredience pro 4 osoby
125 g mouky
2 vejce
100 g cukru
25 g másla (při pokojové teplotě)
100 g tvarohu
50 g mandlového prášku
1 sáček prášku do pečiva
2 meruňky (čerstvé nebo konzervované)
20 ml mléka
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo.
3. V míse smíchejte mouku, cukr, mandlový prášek a droždí.
4. Do předchozí směsi přidejte vejce a dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
5. Do těsta vmíchejte tvaroh a mléko, poté postupně přidávejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte do hladkého těsta.
6. Meruňky naaranžujte na dno máslem vymazané dortové formy a posypte trochou cukru.
7. Na meruňky nalijte směs a rovnoměrně ji rozetřete po povrchu formy.
8. Koláč pečeme asi 35 minut nebo dokud po zapíchnutí nože do středu koláče nevyjde čepel suchá.
9. Před vyklopením nechte vychladnout a podávejte vychlazený!
Voir cette publication sur Instagram
Původ receptu na lehký meruňkový koláč
Světlý meruňkový koláč je tradiční a velmi oblíbený dezert. Jeho recept vymyslel v 18. století italský kuchař. Jeho tajemství spočívá v použití čerstvých meruněk, které mu dodávají lahodnou chuť.
Příprava tohoto dortu je velmi snadná. Skládá se hlavně z mouky, cukru, vajec, droždí a másla a kousků meruněk. Po upečení se meruňky v těstě rozpustí a dodají mu jedinečnou a lahodnou chuť.
Lehký meruňkový koláč je velmi chutný a může se podávat při nejrůznějších příležitostech. Často se podává se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo čerstvým ovocem.
Díky svým jednoduchým a chutným ingrediencím je tento dort klasickým italským moučníkem a všichni ho milují.