Vyrábějí se z těsta na koblihy a mohou se jíst samotné nebo s ovocem, posypané trochou cukru. Mohou se podávat teplé nebo studené a jsou ideálním receptem ke kávě nebo čaji. Zde se dozvíte, jak si bugny snadno a rychle vyrobit sami!
Ingredience pro 4 osoby
250 g mouky
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
50 g moučkového cukru
40 g změklého másla
špetka soli
2 lžíce rumu (nebo 2 lžíce pomerančového květu pro nealkoholický recept)
Olej na smažení (teplota 180 °C)
Moučkový cukr
Voir cette publication sur Instagram
Kroky přípravy
V míse smíchejte mouku s droždím, cukrem a solí.
Vytvořte jamku a vmíchejte do ní vejce. Všechny ingredience promíchejte, abyste získali homogenní hmotu.
Přidejte olivový olej a pomerančový květ a znovu promíchejte.
Těsto hněteme, dokud není hladké (asi 5 minut).
Těsto nechte alespoň 30 minut odpočívat pod utěrkou.
Z těsta vytvarujte kuličky a poté je rozválejte tak, abyste vytvořili broučky.
Rozehřejte olej na 180 °C a smažte bugnes dozlatova (asi 5 minut).
Bugnes osušte na kuchyňském papíře a posypte moučkovým cukrem.
Bugnes jsou nyní připraveny ke konzumaci!
Původ receptu na bugnes
Bugnes je vynikající smažené pečivo z lyonského regionu. Tradičně se jedí o Hromnicích nebo masopustu, ale také po celý rok. Bugnes se vyrábí z těsta z mouky, vajec a másla, které se pak smaží na oleji nebo tuku.
Podle legendy se bugnes poprvé objevily ve 13. století, kdy je vynalezli mniši z opatství La Chaise-Dieu v Auvergne a dali jim název bougnettes. Poté se staly oblíbenými v regionu Lyonnais, kde se jedí dodnes.
Bugnes jsou známé také jako fraises des bois (lesní jahody) a jsou považovány za typický příklad lyonské gastronomie. Mohou být podávány s moučkovým cukrem nebo posypané vanilkovým cukrem a jsou vždy velkým hitem na večírcích nebo při zvláštních příležitostech.