Treska brandade parmentière je chutný recept na sušenou tresku a brambory, který potěší chuťové pohárky malých i velkých. Snadno se připravuje a má bohatou chuť, je ceněna pro svou krémovou konzistenci a lahodnou jódovou chuť. Zjistěte nyní, jak tento tradiční recept připravit.
Ingredience pro 4 osoby
500 g slané tresky
2 středně velké brambory
1 středně velká cibule
40 g másla
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
Sůl, černý pepř a muškátový oříšek podle chuti.
Fáze přípravy
1. Slanou tresku namočte na 12 hodin do studené vody.
2. Tresku scedíme a opláchneme ve studené vodě.
3. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky.
4. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15 minut).
5. Brambory scedíme a rozmačkáme vidličkou.
6. V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Vařte, dokud cibule nezprůsvitní (asi 5 minut).
7. Přidejte okapanou tresku a dřevěnou špachtlí míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí (asi 5 minut).
8. Vmíchejte bramborovou kaši a míchejte, dokud se dobře nespojí (asi 3 minuty).
9. Podle chuti přidejte sůl, pepř a trochu muškátového oříšku.
10. Brandade podávejte horkou s kapkou olivového oleje a trochou nasekané petrželky navrch.
Původ receptu na brandade de morue parmentière
Brandade de morue parmentière je recept, který pochází z období renesance. Vymysleli ho tehdejší italští kuchaři. Jedná se o pokrm ze solené tresky, brambor a smetany. Tento recept lze podávat teplý i studený. Podává se s chlebem nebo krutony.
Původně se brandade podávala v hostincích jako levné jídlo. Stala se však velmi oblíbenou a dnes je považována za vytříbený pokrm. Nejznámější je verze parmentière, která je oblíbená zejména na jihu Francie.
Brandade de morue parmentière je bohatý a chutný pokrm a patří k charakteristickým jídlům francouzské kuchyně. Jeho příprava je velmi snadná a nabízí jedinečnou a autentickou chuť. Je to pokrm, který lze snadno připravit doma a který je vždy velmi oblíbený.