Hledáte chutný a snadno připravitelný recept? Sáhněte po mrkvovém dortu!
Jednoduchý dezert, který potěší vaše chuťové pohárky i žaludek.
Níže najdete seznam ingrediencí a návod na přípravu tohoto jemného a lahodného dortu.
Ingredience pro 4 osoby
2 vejce (120 g)
175 g cukru
175 g mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 lžičky mleté skořice
120 ml rostlinného oleje
250 g strouhané mrkve
100 g nasekaných ořechů (nepovinné)
1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 170 °C.
2. Ve velké míse smíchejte vejce a cukr, dokud směs nezbělá.
3. Přidejte mouku, prášek do pečiva a koření a promíchejte dohladka.
4. Vmíchejte olej a míchejte, dokud není těsto hladké.
5. Přidejte nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy (pokud používáte) a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
6. Směs nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte asi 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá.
7. Před podáváním nechte vychladnout.
Voir cette publication sur Instagram
Původ receptu na mrkvový dort
Mrkvový dort je mrkvový koláč, jehož původ sahá až do starověku.
Byl vynalezen v roce 1600, kdy se mrkev používala jako náhrada mouky.
Mrkev byla cenově dostupnější a snadněji sehnatelná než mouka, takže se jednalo o zajímavou alternativu.
V průběhu let se recept vyvíjel a přidávaly se další přísady, jako je cukr, kokos a máslo, které dodaly dortu bohatší chuť.
Dnes má mrkvový koláč celosvětový úspěch a recept je známý po celém světě.